Türkiye’nin en köklü ve en prestijli İngilizce yayını Hürriyet Daily News gazetesinin 50. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen davet, Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla çarşamba akşamı Ankara’da gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Gül, davette yaptığı konuşmada, Türkiye’de Türkçe yayın yapan gazeteler arasında bile 50 yılı geride bırakan sadece birkaç kurum olduğuna dikkat çekerek, “İngilizce olarak 50 yıldır Türkiye’de bir gazetenin sürekli yayın yapıyor olması gerçekten olağanüstü bir şey” dedi.
Türkiye ve bölgesinde yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin gözüyle İngilizce olarak dünyaya aktarılmasında Hürriyet Daily News’in önemli bir kaynak olduğunu ve bu işlevini başarıyla yerine getirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
“Bütün arzum, bizim gözümüzden bilsinler Türkiye’de neler oluyor, bölgemizde neler oluyor. Bizim gözümüzden değerlendirsinler, görsünler. İşte Daily News, bunu da ilk günden beri yapan önemli bir gazete, önemli bir kaynak. Sadece diplomatların değil, herkesin takip ettiği önemli bir kaynak. Türkiye’de artık çok sayıda yabancı da var, onların da tabii olayları takip etmesi açısından iyi bir gazete. Bundan dolayı 50. yılı bizatihi zaten çok önemli.”
Doğan Grubu’nun yıllardır Hürriyet Daily News’in moral ve manevi değerini ön planda tutmaya devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, “Bu ancak büyük kuruluşların yapabileceği bir şey” diye konuştu.
Doğan Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın da katıldığı davette, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet yetkilisi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Fransa Büyükelçisi Laurent Bili’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, diplomat ve yüksek bürokrat da yer aldı.
Davetin ev sahipliğini yapan Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu BaşkanıVuslat DoğanSabancı konuşmasında, Hürriyet Daily News’in sadece Türkiye’nin İngilizce haber kaynağı değil, tüm bölgenin haber kaynağı olma iddiasında olduğunu ve gazetenin ikinci 50 yılına ilişkin planlamaların da bu yaklaşımla inşa edildiğini aktardı.
Hürriyet Daily News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin de gazetenin ikinci 50. yılına dönük perspektifini anlatırken, Hürriyet Daily News gazetesinin Türkiye ve yakın bölgesinin en önemli İngilizce referans kaynağı olmayı hedeflediğini kaydetti. Gazetenin elektronik ve sosyal medya araçlarını daha fazla kullanarak daha geniş çevrelere ulaşma yönündeki çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yetkin, “Türkiye’de her gazete yarım asır yaşayacak takate sahip olmuyor. HDN, üstelik çok özel bir okuyucu kitlesine hitap etmesine, İngilizce yayınlanmasına rağmen, tıpkı Türkiye gibi değişik aşamalardan geçip bu günlere ulaştı. Bundan 50 yıl önce de çok özel bir işlevi vardı, şimdi de var” dedi.
Hürriyet Daily News – Tarihçe
İlk sayımızı 15 Mart 1961 tarihinde yayımladığımızda bambaşka bir dünya, bambaşka bir Türkiye vardı.
Dünya, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği liderliğinde ikiye ayrılmıştı.
İlk sayımızdan yalnızca beş ay sonra Berlin’de inşa edilmeye başlayan bir duvar bu bölünmenin simgesi oldu.
Türkiye, Batı’ya güvenlik ve ucuz iş gücü sağlarken, Doğu’ya karşı NATO’nun jandarma karakolluğunu yapan bir ülke konumundaydı.
Soğuk Savaş’ın ürpertici etkisi, siyasette değerlerin korunmasına pek yer bırakmıyordu. Aynı yıl, bir sene önce ordu tarafından devrilen Türkiye’nin eski başbakanı, dış işleri bakanı ve maliye bakanı idam edildi. Filizlenmekte olan Türk demokrasisi böylece ilk darbeyi aldı.
Küba’da bulunan Rus füzeleri ve Türkiye’de bulunan Amerikan füzelerinin pazarlık konusu olduğu Füzeler Krizi, geleceğin Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan ilk anlaşma, Birleşik Devletler Başkanı Johnson’ın Türkiye Başbakanı İnönü’ye on yıl içinde ortaya çıkacak askeri anlaşmazlığın ilk işareti olarak gönderdiği Kıbrıs mektubu gibi olaylar Türkiye’nin siyasi hayatını etkiledi.
Toplumsal karmaşa dönemleri ve ardından iki askeri müdahale daha, yalnızca siyasi ve hukuk sisteminin gelişimini frenlemekle kalmadı, aynı zamanda serbest piyasa sistemi uygulayan batı ekonomisi ile koruyucu ekonomi uygulamakta olan Türkiye ekonomisi arasındaki uçurumu genişletti.
O zaman henüz iPhone, Blackberry, Internet, uydu telefonları ve CNN yoktu. Gazeteler hala başlıca haber kaynağıydı. Hürriyet Daily News, o zamanki adıyla Turkish Daily News Türkiye ile dış dünya arasında pencere işlevi görüyordu.
Geçtiğimiz 50 yılda Orta Doğu’dan Avrupa Birliği’ne kadar Türkiye’nin dış politika tutumunun, darbelerden seçim zaferlerine kadar Türkiye demokrasisinin; enflasyonun rekorlarından büyüme rekorlarına dalgalanan Türkiye ekonomisinin tüm iniş çıkışları, doğru zamanda ve doğru üslupla sayfalarımızda yer aldı.
Ankara’daki büyükelçiliklerden İstanbul’daki şirket yönetim kurulu odalarına kadar Daily News, Türkiye’de olan bitene dair başlıca İngilizce haber kaynağı oldu.
Ancak zamanla değişen şeyler de oldu. Günümüzde pek çok iletişim aracı var ve artık gazeteler tek haber kaynağı olarak görülmüyor.
Türkiye 50 yıl önceki yalnız ülke değil.
Üçüncü Dünya ekonomisi rekabetçi ve pahalı bir ekonomiye dönüştü.
Gelişmekte olan demokratik haklar, insanların daha fazlasını ve daha iyisini istemelerini sağlıyor.
Türkiye’nin dış politikası dünya güçlerinin bölgedeki oyuncularından birisi değil, daha geniş bir alana yayılmış kendi coğrafyasının kilit oyuncularından biri.
Türk medyası da bu değişime ayak uydurmak ve ufkunu genişletmek zorunda.
Hürriyet Daily News ikinci 50 yılına girdiği şu dönemde yalnızca Türkiye’de değil, üç dört saatlik uçuş olarak da tanımlanabilecek kendi bölgesinde olan bitenlere dair başlıca haber kaynağı olmayı hedefliyor.
Hürriyet Daily News karşılıklı anlayış ve diyalog ile daha adil ve zengin bir dünya için, sadece Türkiye’ye açılan bir pencere değil aynı zamanda Kahire’den Bakü’ye, Atina’dan Bağdat’a, Moskova’dan Riyad’a ve Doğu Kudüs’ten sokağın karşı tarafındaki Batı Kudüs’e kadar olan her yerde bütün insanlar için bir iletişim platformu olmak istiyor.
Bu vizyona ve imkânlara sahibiz, ihtiyacımız olan şey; sizin desteğinizin devamıdır.