Yaratıcılıkta engel tanımayarak düşlerinin peşinden özgürce giden ve hayallerini bir dünya buluşu olan “Kendi kendini temizleyen – nano halılar” ile finalize eden Atlas Halı’nın “Düşler Engelsiz” adını taşıyan sosyal sorumluluk projesi, 8-18 Aralık tarihleri arasında Ankara’da olacak.
Ülkemizdeki görme engellilerle ilgili farkındalık yaratmayı ve görme engelliler için özel üreteceği serinin tüm tasarımlarının da bizzat görme engelliler tarafından yapılmasını sağlamayı amaçlayan; benzer özgür platformlar yaratılmasına öncülük eden “Düşler Engelsiz” projesine duyarlılık gösteren kurumlardan biri de ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) oldu.
Atlas Halı’nın idealist sosyal sorumluluk projesi “Düşler Engelsiz”, evrensel standartlarda öğretim veren ODTÜ’de!
Atlas Halı’nın, TURGED (Türkiye Görme Engelliler Derneği) öncülüğünde Türkiye Körler Federasyonu, Altı Nokta Körler Derneği ile işbirliği yaparak, en önemli endüstri tasarımcılarının destekleri ve kendi tasarım kadrosu ile birlikte düzenlediği uygulamalı atölye çalışmalarında görme engellilerin bizzat ortaya koyduğu tasarımlardan üretilen halı koleksiyonunu “Düşler Engelsiz”; Ankara’da ODTÜ’de (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) sergilenecek.
60 yıldır öğretim hizmetini evrensel standartlarda yürüterek değerli bilgilerle donatılmış bireyler yetiştiren, Türkiye’nin rekabeti yüksek sayılı üniversitelerinden ODTÜ’nün Kültür ve Kongre Merkezi Büyük Fuaye alanında, 08-18 Aralık tarihleri arasında gezilebilecek olan “Düşler Engelsiz Sergisi”; benzersiz bir koleksiyon sunuyor.
“Düşler Engelsiz” ile benzersiz bir koleksiyon ortaya çıktı!
Atlas Halı’nın “Düşler Engelsiz” projesini uzun soluklu bir projeye dönüştürecek adımları atmaya devam ettiklerini aktaran Atlas Halı Genel Müdürü Dr. Meriç Bebitoğlu, “Görme engelli dostlarımızın düşlerinin eşsiz birer tasarıma dönüştüğü Bursa Mudanya’daki 28 Şubat- 1 Mart 2015 tarihindeki iki günlük uygulamalı atölye çalışmasında ortaya çıkan desenlerden özel bir koleksiyon üretmek üzere yola çıktık. Projemizin ikinci atölye çalışmasını da, 15-19 Haziran tarihleri arasında, yine TURGED ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdik. Dört gün süren uygulamalı atölye çalışmasında, bu kez görme engelli dostlarımız düşlerini, duygularını ilmek ilmek halı dokuma tezgahlarında dokudular. Ülkemizin en önemli endüstri tasarımcıları ve kendi tasarım kadromuz ustalıklarını bu kez görme engellilerin anlatımlarını tasarıma dönüştürmek için kullandılar; değerli desteklerini verdiler. Her iki uygulamalı atölye çalışmasında, görme engellilerimizin düşüncelerinden, düşlerinden ortaya çıkan desenlerden özel bir koleksiyon ürettik” dedi.
“Düşler Engelsiz” adım adım büyümeye devam edecek!
Görme engellilerin duygu ve düşüncelerine dikkat çekmeyi amaçlayan sosyal sorumluluk bilinci ve idealist bir yaklaşım taşıyan bu özel koleksiyon ile tasarımın sonsuz özgürlüğünü, düşlerin önünde hiçbir engelin olamayacağını bir kez daha kanıtladıklarını aktaran Bebitoğlu, “Düşler Engelsiz” sergisini, ilk olarak engelli yolculara rahat ve güvenli uçuş yapabilmelerine imkan veren özel bir mimari ile inşa edilmiş olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda açtıklarını; ikinci adımı da projeye gönüllü destek vererek sergi alanını açan ODTÜ ile attıklarını ve her iki kuruma da desteklerinden dolayı teşekkürlerini sunduğunu söyledi.
“Düşler Engelsiz”i ülke içinde birçok şehre götüreceklerini de kaydeden Bebitoğlu, “Görme engelli dostlarımıza farkındalık yaratacak yeni ve özgün, dikkat çekici adımlar ekleyerek Düşler Engelsiz projemizi 2016’ya da taşıyacağız” dedi.