Başta işitme engelliler olmak üzere toplumdaki diğer tüm dezavantajlı bireylere istihdam sağlanması amacıyla yola çıkılan “Taşların Tılsımını Duymak” projesinde yeni bir adım daha atılıyor. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında açılışı yapılan projenin sürdürülebilirliğini kanıtlamak ve gelişimini sağlamak için İŞKUR ile proje işbirliğine gidiliyor. Yeni işbirliği çerçevesinde İŞKUR, mücevher taşları inceleme laboratuvarı kurulumunun yanı sıra eğitim alacak engelli vatandaşlara maddi destek de sağlayacak.
Mücevher İhracatçıları Birliği’nin; İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa hayata geçirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteklediği “Taşların Tılsımını Duymak” projesi ile ilgili gelişmeler yapılan farkındalık toplantısında katılımcılarla paylaşıldı. Toplantıya Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay, İŞKUR İl Müdürü Muammer Coşkun ve İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Akbulut ile sektör temsilcileri geniş katılım gösterdi.
Taşların Tılsımını Duymak projesinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla İŞKUR ile ortaklık için de ilk adım atıldı. İŞKUR’la yapılacak işbirliği sonrasında “Taşların Tılsımını Duymak” projesine ilave olarak eğitim alan işitme engellilerin taşları inceleyeceği bir laboratuvar kurulacak, ayrıca kursa katılan işitme engellilere cep harçlığı verilecek. Taşların Tılsımını Duymak projesi kapsamında 15’er kişilik özel gruplar halinde 6 ay sürecek olan eğitimlerde Gemoloji bilimi, faset kesim, kabaşon kesim, tespih taşı yapma, taş delme, lazerle taş üzerine desen veya yazı yazabilme, taş montürleme gibi birçok alanda uygulamalı ve teorik dersler verilecek.
Eğitim merkezinin kurulum çalışmaları hızla sürerken, kullanılacak makine ve ekipmanlar için anlaşma süreçleri de devam ediyor. Merkez için İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden yeni bir yer tahsis edildi. Engelli vatandaşların üreteceği taşların sergilenmesi için İstanbul Kuyumcular Odası’nda bir showroom da açılacak.
Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, “Biz bu projeye işitme engellileri meslek edindirme hayaliyle başladık. Şu an ise başta işitme engelliler olmak üzere tüm dezavantajlı bireylerin istihdamına çözüm bulmak amacıyla çalışıyoruz. Dünyada 200’e yakın değerli taş bulunuyor ve bunların yaklaşık 100’e yakını Türkiye’den çıkıyor. Bu taşların kesimi için engelli vatandaşlarımıza eğitim vererek ustalar yetiştireceğiz, taş kesim atölyeleri kuracağız. İlerleyen zamanlarda Türkiye’de taş kesim köyleri bile kurabiliriz. Bunun için gerekli iş gücü ve hammadde potansiyeline sahibiz. İŞKUR ile yapılacak işbirliği de projemize olan desteği kanıtladı. Aldığımız desteklerden ötürü çok mutluyuz ve bu projeye mutlaka işlerlik kazandıracağız. Ayrıca bugün burada taş kesimi hocaları yetiştirmeyi amaçladığımız “Taşları Geleceğe Taşımak” projemizin de kabul edildiğini duyurmak istiyorum. Biz sektörün geleceği için çalışıyoruz ve tüm yeni projelerimizle örnek olacağız” dedi.
Projenin ilerleyişi hakkında bilgilerde aktaran Güner, “Merkezimizde kullanacağımız 24 adet makineyi aldık. En kısa sürede merkezimize yerleştireceğiz ve taş kesimi için çalışmalarımıza başlayacağız. İstanbul Jewelery Show Ekim Fuarı’nda merkezimizde işlenen ürünleri sergileyerek tüm katılımcı ve ziyaretçilerle paylaşmak en büyük hedefimiz. Ayrıca daha önce de belirttiğim gibi ürünlerde özel bir amblem yer alacak ve herkes bu ürünlerin engelliler tarafından üretildiğini bilecek” diyerek sözlerine son verdi.