Son dönemde inovasyon kelimesini Ankara’da sıkça konuşur olduk. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin Ankara Sanayi Odası’nda yaptığı seminerin ardından geçtiğimiz hafta Türkiye İnovasyon Haftası konunun en çok konuşulduğu etkinlik oldu. Ağırlıkla bilişim sektöründeki inovasyon yaklaşımları değerlendirildi.
31 Ekim – 1 Kasım tarihlerinde de Gazi Üniversitesi’nde Gazi Teknopark tarafından Açık İnovasyon ile ilgili bir etkinlik gerçekleştiriliyor.
Biz de inovasyon konusunu alanında sorularımızı inovatif bir ürünle sektörüne giren genç girişimcilerden Alse Makine kurucusu Sedat Kılıç’a yönelttik.
1. İnovasyonu geliştirmek mi yoksa ilk inovatif ürün sonrası yeni ürünleri geliştirmek mi daha zor?
İnovasyon, keşfedilmemiş olanı icat etmeyi değil; değer yaratma yollarını keşfetmeyi hedefler.İnovasyon için buluşlardan yararlanılabilir. Ancak, asıl önemlisi ekonomik getirisi olan, henüz yapılmamış bir şeyler yapmak; ya da yapılmakta olanı farklılaştırmaktır.
Yenilik: Bir fikri; satılabilir, yeni ya da geliştirilmiş bir ürün, ya da mal ve hizmet üretiminde kullanılan yeni ya da geliştirilmiş bir yöntem haline dönüştürmektir. Üründe Yenilik;teknolojik açıdan yeni ürün, önceki ürün kuşağıyla karşılaştırıldığında malzemesi, parçalarıve yerine getirdiği işlevler açısından öze ilişkin, teknolojik farklar gösteren bir üründür. Üretim Yöntemlerinde Yenilik ise; Geleneksel üretim tesislerinde üretilemeyen, yeni ya da geliştirilmişürünlerin üretilmesinde veya halen üretilmekte olan ürünlerin yeni tekniklerle üretilmesinde kullanılan yöntemdir.
Günümüzde kuruluşların inovasyon yetenekleri rekabet gücünü belirleyen en önemli unsur haline geldi. Kaynakların daha iyi kullanılmak istenmesi temel neden. Büyümek ancak yeni bir ürünün üretilmesiyle gerçekleştirilebilir. Hangisinin daha zor olduğu işletmenin stratejisine göre şekillenir. İşletmeler çoğu kez stratejik nedenlerle yeni ürün üretirler. Alıcılar genel olarak birbiriyle alakalı mallarınaynı işletme tarafından üretilmesini isterler. Rekabette diğer işletmelerin pazara yeni ürün sürmeleri ve başarılı olmaları durumunda, işletmenin rekabet edebilmesi için onları izlemesi gerekebilir. Gün geçtikçe değişen ve gelişen teknolojik gelişmeler;İşletmelerin ürünlerini geliştirmelerine ya da yepyeni birürün üretmelerine neden olabilir.
2. Şirketinizde inovatif kişileri, çalışma arkadaşlarınızı seçerken nasıl bir yol izliyorsunuz?
İşe alım sürecinde iş başvurusunda bulunan adaylara farklılaşma, yenilik, inovasyon gibi konularda bazı sorular soruyoruz. Burda amaç kişide bu özellikler var mı ya da belli yönlendirmelerle açığa çıkarabileceğimiz bir potonsiyeli var mı? Eğer inovasyonun bir süreç olduğunu fark edersek hem bir ekip işi hem de bireysel inisiyatif gerektiren bir süreç olduğunun farkına varırız.
Firma içerisinde mutlaka ödüllendirme, teşvik mekanizması olmalı ve inovasyon iklimi oluşturulmalı. Örneğin, çıkan fikirlerin acımasızca öldürülmeden önce yaşatılması için, eksiklerinin giderilmesi için uğraşılması gerektiğinin bilincinin yaygınlaştırılması gerekli. Özünde en önemli konular ise: firma içinde inovasyonun öncelikli bir konu olduğunu hem gündemleri, hem performans değerlendirme süreci ve hedef verilmesi açısından, hem de ödüllendirme sistemleriyle desteklemeleri, firma çalışanlarına bu konuda perspektif vermeleridir.
Birçok farklı departman ve farklı görüşteki kişinin varlığı kurum için çok ciddi bir zenginlik aslında. “Akıllı insan kendinden daha akıllı insanlarla çalışır” sözünü unutmamak gerekli. Özetle, bu herkesin görevi. Bu bilince sahip bizimle aynı geleceğe bakabilecek kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz.
3. İnovasyon, marka ve girişimcilik alanlarında periyodik veya sürekli olarak danışmanlık hizmeti alıyor musunuz?
Tabii ki gerektiğinde grup şirketlerimiz adına danışmanlık hizmetleri de alıyoruz.Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda firmamızla vizyonları örtüşen firmalarla birlikte çalışıyoruz. Hedefiniz ne kadar büyükse kendinizi geliştirme ve dış destek ihtiyacınız da o kadar artıyor.
4. Şahsi olarak şirketinizi, işlerinizi geliştirmede inovasyona zaman ayırabiliyor musunuz?
İnovasyon bir çeşit hastalık gibidir, bir kere bulaştınızmı kurtuluşunuz yoktur. Şirket olarak inovatif ürünlerde faaliyet gösterdiğimiz için kafamızın bir köşesinde mutlaka acaba daha farklı bir şekilde yapabilirmiyiz sorusu hep bulunur. Tüm Dünya bir yarış içerisinde, bırakın pazar payınızı artırmayı mevcut pazar payınızı koruyabilmek için bile her gün kendinize bir şeyler katmalısınız. Artık sınırlar kalmadı her girişimci istediği ülke ile ticarete başlıyabiliyor. Eskiden lüks gibi gözükenler bu konular artık her girişimci için olmassa olmaz konular haline geldi.
5. Ülkemizde marka, inovasyon ve girişimcilik ile ilgili pek çok etkinlik düzenleniyor. Sizce etkinlikler bir yerden öte kendini tekrar ediyor mu yoksa bilgilendirme noktasında henüz doymamışlık var mı?
Gelişme ve ilerlemenin hızlı ve sürekli olduğu dünyamızda gündemi takip edebilmek ve yaşama ayak uydurup yerimizi koruyabilmek için inovasyon,ar-ge, girişimcilik gibi konular önemli ve gerekli. Türkiye bu konulara geç ele almaya başladı ama çabuk adepte oldu. Bu konularla alakalı etkinlikler başlangıçta iyiydi, bunlardan birkaçı kendilerini tekrar etmekten öteye gidemedi ama bağzıları her sene üstüne katarak ilerlemesini sürürdü. Türkiye hala inovasyon,ar-ge, girişimcilik gibi konularda bilgi eksikliğine sahip. Farkındalık yaratabilmek için daha etkin ve ses getiren etkinliklere ihtiyacımız var. Bilgilendirme konusundaki eksikliklerin asıl sebebi konuların popüler olmasından ötürü herkes in doğru ya da yanlış inovasyon,ar-ge ve girişimcilik hakkında konuşmak istemesinden kaynaklanıyor. Bazen gereğinden fazla bilgi, gerçekci olmayan rakamlar veya yanlış yönlendirmeler olabiliyor. Bu da fonların ve kaynakların israfına neden olabiliyor.
6.Eğer var ise inovasyon ve AR-GE ile ilgili takip ettiğiniz internet sitesi, dergi, gazete, televizyon programı var mı?
Genel anlamda ekonomi, gündem ve faaliyet gösterdiğimiz sektörümüzle ile ilgili yayınları takip ediyorum. Artık televizyonlarda da özellikle inovasyon ve girişimcilik anlamında fırsatlar sunan programlar yapılmaya başlandı. Fırsat buldukça hepsini takip etmeye çalışıyorum.