Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Ankara Mobilyacılar Sitesi’nde krize dönüştü. Altyapısı, yasanın uygulanmasına elverişli olmayan Siteler’de, neredeyse tüm atölyelere binlerce liralık ceza yağmaya başladı. GGYD Başkan Yardımcısı Sinan Aksoy, “Siteler esnafı kan ağlıyor, acil çözüm şart” dedi.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkan Yardımcısı ve Siteler’de faaliyet gösteren Wenna Mobilya Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aksoy, bölgenin kanayan yarasına parmak bastı. Bu yılın başında yürürlüğe giren Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası nedeniyle, Ankara Mobilyacılar Sitesi’ndeki imalatçıların çok ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen Aksoy, “Bu konu, esnafın kan ağladığı bir konu” dedi. Siteler’in altyapısının, söz konusu yasaya uygun olmadığını vurgulayan Sinan Aksoy şöyle devam etti:
ÇOK ŞEY İSTENİYOR AMA İMKANSIZ
“Çevre ve insan sağlığı için alınması gereken önlemlerin çok büyük bölümünü uygulamak mümkün değil. Örneğin boyahanelerin, boya emicilerini koyacakları yerler yok. Atölyelerden çıkan tozlu, talaşlı malzemelerin havayla temasını kesecek cihazları koyabilecekleri hangarlar yok. İşçilerin gireceği duşlar ve tuvaletler, korkuluklar sıfırlansın isteniyor. Aracını koyacak otoparkı bile olmayan imalatçılara ‘yer bulun, cihazları koyun’ deniliyor. Yangın tertibatı, elektrik tertibatı çok eski olanlara, ‘bunları yenileyin’ deniliyor. Ancak binalar ve tesisler çok eski olduğu için bu isteklerin hiçbirinin uygulanmasına, istenen tesislerin sonradan yapılmasına, istenen cihazların konulmasına imkân yok.” GGYD Başkan Yardımcısı Sinan Aksoy, yapılan denetimlerde yasaya uygun hareket edemeyen imalatçılara yağmur gibi para cezası yağdığını da söyledi.
BİNALARIN YIKILMASI GEREKİYOR
Siteler’deki işletmelerin yüzde 90’ınının bu durumdan son derece rahatsız ve şikâyetçi olduğunu anlatan Aksoy, “Bu yasanın uygulanabilmesi için Siteler’de günübirlik değil, ileri dönük çalışmalar yapılması gerekiyor. Eski yerlerin yıkılarak yeni yerlerin tahsis edilmesi, imalatçıların buralara taşınması, bir kentsel dönüşüm projesiyle bu bölgenin daha sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi uygun olacaktır. Bugün Siteler’deki imalatçılara söz konusu yasaya aykırı davrandıkları gerekçesiyle 3 bin ila 10 bin lira arasında para cezası kesiliyor. İki ayda iki kere para cezası yiyen arkadaşlarımız var. Bunun bir ötesi ise işyerinin kapatılması olacak. Siteler’deki imalatçıların çoğu kiracı. Mülk sahipleri bu yatırımlara sıcak bakmıyor. Siteler esnafının yardıma, desteğe ihtiyacı var. Acilen çözüm bekleniyor” diye konuştu.