14 ARALIK 2013-Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, sayıları 150 bine yaklaşan üyelerine daha iyi hizmet verebilmek için ATO’nun bünyesinde yapısal bazı düzenlemeler ve yenilikler gerçekleştirildiğini belirterek, “2014’ten itibaren yeni bir ATO olarak, 2023’ü hedefli çalışacağız” dedi.
ATO Başkanı Salih Bezci, yönetim kurulu üyeleri, ATO Genel Sekreteri Mustafa Babayiğit ve birim müdürleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi ve İç Ticaret Müdürlüğü birim yöneticileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. ATO’nun belge ve tescil hizmeti veren Ticaret Sicili Müdürlüğü başta olmak üzere tüm birimleriyle üyelerine hizmet verdiğini anlatan Bezci, ATO’nun çalışmalarını başarıyla sürdürmesindeki en temel etkenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen destek olduğunu söyledi.
-ATO ÜYELERİ İÇİN YENİLENİYOR-
ATO’nun rutin hizmetlerinin dışında çağın gereklerine uygun bir şekilde üyelerine ve bunun doğal sonucu olarak da kent ekonomisine hizmet vermek üzere yenilendiğini anlatan Bezci, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi. Bezci, “Bakanlık yetkilileriyle, ATO birim yöneticilerini biraraya getirdiğimiz bu yemek, başarılı çalışmaları sürdürmek için gerekli işbirliğini oluşturacaktır” diye konuştu.
-ELEKTRONİK TİCARET-
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de yaptığı konuşmada, bakanlığın ticari yaşamı düzenlemek için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelişen elektronik ticaretin yasal statüye kavuşması için yasa taslağı hazırlandığını kaydeden “Elektronik ticaret Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonlarından birisi haline gelecektir” dedi.
-“DEVLET MEMURU” KAVRAMI TARİHE KARIŞTI-
Yücel, konuşmasında bakanlığın TOBB ve bağlı odaların düzenleyici ve denetleyici otoritesi olduğunu hatırlatarak, “Artık devlette de yöneticiler profesyonel davranıyor. Devlet memuru kavramı tarihe karıştı. Bizler milletimizin hizmetkarıyız, milletimizin daha kolay ticaret yapması için görevimizin başındayız” dedi.
ATO ve Bakanlık işbirliğinin verimli mesailerin başlangıcı olacağına işaret ettiğini kaydeden Yücel, bakanlığın iş dünyası ile irtibatlı bir şekilde çalışmalarını yürüttüğünü anlattı ve Türk Ticaret Kanunu’nun yayınlanma ve yürürlüğe girme sürecini örnek verdi. Yücel, Türk Ticaret Kanunu’na ilişkin çalışmaların yürütüldüğü dönemde kanunun uygulamasına yönelik tebliğlerin yetiştirilemeyeceğine ve kaos yaşanacağına ilişkin görüş bildirenlerin olduğunu hatırlatarak, “Olmaz olamaz denilenleri sevgiyle yaptık ve 6 ayda 9 yönetmek ve 18 de ikincil düzenlemeyi tamamladık” diye konuştu.
-13 BİN ELEKTRONİK OY-
Türkiye’nin yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin genel kurullarına elektronik ortamda katılma ve oy kullanma hakkının getirildiğini ve çok sayıda ülkenin bu gelişmeyi gıptayla izlediğinin altını çizen Yücel, “Yasa çıktığından bu yana 400’ün üzerinde anonim şirketin genel kurulu elektronik ortamda yapıldı. 13 bin hissedar uzaktan erişim projesiyle oy kullandı” diye konuştu.
Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nin (MERSİS) tamamlandığını ve şirket kuruluş işlemlerinin on-line yapıldığını anlatan Yücel, sistemin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren de tüm fonksiyonlarıyla işleyeceğini söyledi. Yücel, bilgiye hızlı erişimde kaynak olacak MERSİS’le ticaret sicili işlemlerinin hızlanacağını dile getirdi.