Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) başkan adayı Ahmet Münir Yaşar, Başkent’in son 2 yıldır üst üste ihracatını en fazla artıran ilk üç il arasına girdiğini, diğer sanayi kentleri ile arasındaki makasın daralmakta olduğunu bildirdi.
İnşaat sektörünün saygın kuruluşlarından Renkyol’un icra kurulu başkanlığını da yürüten Yaşar, ihracat verilerini değerlendirirken, Ankara’nın 2012’de 6 milyar 539 milyon dolar olan ihracatını, 2013’te yüzde 11 artırarak 7 milyar 271 milyon dolara yükselttiğini bildirdi. Yaşar, ihracatın lokomotifi konumundaki illerden İstanbul’da artışın yüzde 5, Bursa’da yüzde 8’de kaldığını, Kocaeli’de ise yüzde 3 gerilediğini kaydetti.
2012’de Gaziantep’in ardından ihracatını en fazla artıran ikinci il olan Ankara’nın geçen yıl da Sakarya ve Denizli’nin ardından üçüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Yaşar, şunları söyledi:
“Ankara’dan ihraç edilen ürünler incelendiğinde Başkent sanayisindeki gelişme çok daha net görülmekte. 27 sektörde 7 milyar 271 milyon dolar olarak gerçekleşen toplam ihracatın 1 milyar 349 milyon dolarını kimyevi maddeler, 1 milyar 13 milyon dolarını makine ve aksamları, 777 milyon dolarını maden ve metaller, 723 milyon dolarını çelik, 681 milyon dolarını taşıt araçları ve yan sanayi, 603 milyon dolarını elektrik-elektronik, 602 milyon dolarını da savunma ve havacılık sanayii ihracatı oluşturuyor. Ankara, ağırlıklı olarak katma değeri yüksek, ileri teknoloji gerektiren nitelikli ürünler ihraç ediyor. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler içinde yerini sağlamlaştırması, bu ülkelerle rekabet etmesi isteniyorsa, Ankara sanayiine ayrı bir önem vermek gerekiyor.’’
Ankara’nın, son 2 yıldır kırdığı rekorlara rağmen en fazla ihracat yapan iller arasında 5. sıradaki yerinin değişmediğini de anımsatan geçmişte Ankara Sanayi Odası Genel Sekreterliği görevini de ifa etmiş olan ANGİAD Başkanı adayı Yaşar, şöyle devam etti:
‘’ Ankara, son derece modern organize sanayi bölgeleri, icat çıkaran OSTİM’i, AR-GE yatırımlarına önem veren bilinçli sanayici modeli ile ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam edecektir. İhracatta 5. sıradaki yeri değişmese de üstündeki kentlerle arasındaki makas daralmakta. İhracattaki başarının sürekliliği için yatırımlara ağırlık verilmesi gerekir. Aselsan, Havelsan, TAI, TEI, Roketsan, FNSS, Boeing, Sikorsky gibi ana sanayi firmalarının onaylı alt tedarikçilerinin bulunduğu OSTİM, yakın gelecekte savunma sanayinin merkez üssü olacak niteliktedir. ANGİAD olarak, OSTİM’in savunma sanayiinde stratejik bir konuma gelmesi için destekçisi olacağız.’’
Ankara’nın en büyük dezavantajının denize, dolayısı ile limanlara uzaklığı olduğunu kaydeden Yaşar, ‘’Bundan dolayı Ankara ihracatta yüksek iç nakliye maliyetlerine katlanmak zorunda kalıyor. Hükümetin en azından ihracata yönelik iç nakliyede ÖTV’siz mazot verilmesi ve sair yöntemlerle bu konuda Ankara sanayicisine destek vermesi halinde Ankara, sanayinin de başkenti olma hedefini kısa sürede yakalayacaktır’’ diye konuştu.