Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların uygulanmasına kademeli olarak geçiş başlıyor. 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hâsılatı 1 milyon TL’yi aşan mükelleflerin, yeni nesil ÖKC (Ödeme Kaydedici Cihaz) kullanma zorunluluğu başlıyor. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Lideri Sinem Cantürk diğer mükellefler için yeni nesil ÖKC geçiş tarihleri ve süreç hakkında bilgi verdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yönetmeliği ile gündeme gelen, ancak uygulamaya geçişi kademeli bir sürece bağlanarak ertelenen yeni nesil ÖKC’lerin kullanılmasında ilk etap bugün başlıyor. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Lideri Sinem Cantürk’ün verdiği bilgiye göre;
- “2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı 1 milyon TL’yi aşan mükelleflerin yeni nesil ÖKC kullanma zorunluluğu başlıyor.
- 1 milyon TL’den 500 Bin TL’ye kadar olan mükellefler için, 1 Temmuz 2016 tarihinden,
- 150 Bin TL ile 500 Bin TL arasında olan mükellefler için, 1 Ekim 2016 tarihinden,
- 150 Bin TL’den az olan mükellefler için ise 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni nesil ÖKC kullanım mecburiyeti başlayacak.”
ÖKC’ye geçiş süreci hakkında mükelleflerin bilmesi gerekli bazı konulara değinen Cantürk şu noktalara dikkat çekti:
- “Mükellefler, ilgili mevzuat hükümlerine tabi mevcut ödeme kaydedici cihazlarını belirtilen tarihleri geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilecek.
- 2015 yılı içinde işe başlayan ya da başlayacak mükelleflerin yeni nesil ÖKC kullanımı 1 Ocak 2017’den itibaren zorunlu olacak.
- 1 Ocak 2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin söz konusu cihazları kullanma mecburiyeti, işe başlangıç tarihinden itibaren 30 gün (kalkınmada öncelikli bölgelerde 60 gün) içinde geçerli olacak.”
ÖKC zorunluluğu kimlere geliyor?
Cantürk, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin, perakende ticaretle uğraşan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tüccarlara getirildiğini belirterek, toptan ticaretle uğraşan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetleri bulunmadığına dikkat çekti.
Uygulama güçlü bir vizyon ortaya koyuyor. Satış bilgilerinin silinemeyecek biçimde saklanması sağlanacak.
Cantürk, yeni uygulamanın birçok fırsatı içinde barındırdığına dikkat çekerek “Uygulama güçlü bir vizyon ortaya koyuyor. Tüm yeni nesil ÖKC’ler büyük bir ağ olarak Maliye Bakanlığı’na (GİB Bilgi Sistemleri) bağlı şekilde yüksek güvenlik standartlarında hizmet verecek. Gelir İdaresi Başkanlığı bu ağı etkin şekilde kullanarak kontrol ve denetim fonksiyonlarını gerçekleştirirken, satış bilgilerinin değiştirilemez ve silinemez biçimde saklanması sağlanacak.” şeklinde konuştu.
Cantürk şöyle devam etti: “Hem cihaz üreticileri, hem de yeni nesil ÖKC sisteminin önemli bir parçası olan ÖKC TSM Merkezleri (Trusted Service Manager-Güvenli Servis Sağlayıcı) için ilgili onay süreçleri hız kazandı. ÖKC TSM Merkezi, GİB Bilgi Sistemleri ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar arasında iletişim görevi sağlıyor. Yeni nesil ÖKC üretici firmaların birlikte çalışacakları ÖKC TSM Merkezleri için başvuru yapılarak ve GİB tarafından değerlendirme sürecine tabi tutularak onay verilmesi gerekiyor.