İlk olarak Meteoroloji’nin Sesi Radyosu Yeşil Radyo programında dinlediğimiz CARBOMART girişimcisi Yalçın Yılmaz ile bir araya geldik.
İstanbul Karbon Zirvesi ardından bu alanda ortaya çıkabilecek girişimler ilgi çekici olacak gibi görünüyor. Özellikle MRV yani izleme sürecinin 600 tesis nezdinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüldüğü dönemde ön alan girişimcilerin avantaj yakalayacağı bariz. Bu alanda yeni girişimlerden biri de Ankara merkezli CARBOMART. CARBOMART, karbon kredisi satıcıları ile karbon kredisi alıcılarını online platformda bir araya getiriyor. Satıcının projelerini listeleyerek ücretsiz üye olabildiği ve sattığı krediler üzerinden komisyon ödediği sistemde alıcılar belirli bir üyelik bedeli ile sistemde yer alıyor. Gönüllü Emisyon Pazarında karbon kredilerinin fiyatlandırılmasında en önemli etkenlerin sürdürülebilirlik kriterleri ve miktar olduğunu belirten Yılmaz, “Biz hem alıcıların kendi sosyal sorumluk hedeflerine yönelik projeyi kolayca bulmaları için sürdürülebilirlik kriterlerine ve fiyatlarına göre projeleri karşılaştırabilecekleri bir ortam sunuyoruz hem de proje sahiplerinin kendi karbon kredilerini fiyatlandırırken faydalanabilecekleri referans verileriler sunuyoruz” dedi. Ayrıca “karbon kredisi fiyatı ne kadar?” sorusunun anlamlı olması için miktarın mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Yılmaz,” aynı projeye ait karbon kredilerinin 500 ton ve 5000 ton fiyatı arasında ciddi farklar olacaktır. Bu konuda bir standardizasyon sağlamak için CARBOMART kullanıcılarına beş farklı miktar aralığına göre beş farklı fiyatlandırma imkanı sunuyor” dedi.
CARBOMART’ın gelirlerinin yüzde 5’ini uluslararası bir çevre projesine aktarmayı planladıklarını belirten Yılmaz, Avrupa’da zorunlu olan emisyon yönetim süreçlerinin firmaları enerji verimliliği veya karbon kredisi satın almaya mecbur bıraktığını, Türkiye’de süreçlerin şu anda gönüllülük esasına göre ilerlediğini, PMR (Karbon Piyasasına Hazırlık Ortaklığı) ve MRV süreçlerinin Türkiye’de firmaları zorunlu süreçlere yönlendireceğini belirtti. “Zorunlu piyasaya geçildiğinde platform olarak hazır bir şekilde sistemde yer alacağız” diyen Yılmaz, Türkiye’nin kural koyucular arasına girmesinin önemli olduğunu ifade etti.
“ALDIĞIMIZ NEFESTEN PARA ALINACAĞINI GÖRECEĞİZ”
Yalçın Yılmaz’a göre kişilerin aldığı nefes bile ilerleyen yıllarda emisyon hesabı ile değerlendirilerek bir kişinin bu emisyonu nasıl sıfırlayacağı konuşulacak. İstanbul Karbon Zirvesi’nde de konuşulan Avrupa nezdinde ortak emisyon ticaret sistemi kurulması Yılmaz’a göre de değerli. “STK’lara gözlemci tipi üyelik opsiyonu sunmak istiyoruz” diye konuşan Yılmaz, üniversite öğrencilerinin tezlerine platform olarak ticari sırlar haricinde yardımcı olabilecek bir veri kaynağı da sunduklarını vurguladı.
CARBOMART sisteminde alıcı karbon kredilerini kredi kartı ile satın alabiliyor. CARBOMART’ın para ve kredi transferleri için oluşturduğu havuz hesapları sayesinde tüm alış satış süreci güvenli bir şekilde gerçekleşiyor.. Satıcı sisteme, sistem de alıcıya fatura keserek işlem sürecini tamamlıyor. Yılmaz’a göre bu süreç, Sahibinden.com ‘un GET sistemine benzetilebilir. TÜBİTAK destekli projede şu ana kadar karbon danışmanları, avukatlar ve yazılımcılardan oluşan 7 kişi çalıştı.