Makine sektörü tepe örgütü MAKFED, 2. Olağan Genel Kurulunu 17 üye derneğin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirdi. Makine imalat sanayi ile ilgili tüm politika ve uygulamaların oluşmasında etkin rol üstlenmeyi amaçlayan federasyona Adnan Dalgakıran yeniden başkan olarak seçildi.
Genel Kurul’da söz alarak makine sektörünün hedef odaklı bir stratejiyle hareket etmesinin önemine dikkat çeken Dalgakıran şunları söyledi:
“Bir sektörün yol haritasını çizerken işe durum analizi yaparak başlamak, eleştirel aklı her zaman ön planda tutmak gerekir. Biz problemli alanları tespit etmenin, çözüm odaklı bir yaklaşımın ilk adımları olduğuna inanıyoruz. Türkiye üst gelir grubuna makine, elektronik ve yazılım alanlarında yapacağı bir atılımla çıkabilir. MAKFED olarak organizasyon ve işbirliğine öncelik vererek, bu hedeflere yönelik çalışmayı sürdüreceğiz.”
Federasyonun yeni dönemde daha etkin olacağının altını çizen Dalgakıran, amaçlarının sektörün kurumsallaşması olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
“Üst gelir grubunda yer alan ülkelerin öncelikleri verimlilik ve ölçek ekonomisi oluşturabilmektir. Türkiye ekonomisinin amacı girişimci sayısını artırmaya çalışmak değil, nitelikli ara elemanlar yetiştirerek stratejik sektörlerin rekabet gücünü artırmak olmalı. Makine sektörü bundan sonra daha rekabetçi, farklı ve yenilikçi olacak, marka gücünü artırmaya odaklanacak. MAKFED de hedef odaklı faaliyetleriyle, sektörün ihtiyaçlarına yönelik çözümler üzerinde çalışmayı sürdürecek”
Federasyon bin 700’e yakın makine üreticisini temsil ediyor
Genel Kurul’da federasyon faaliyetleri hakkında bilgi veren MAKFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu katılımcılığı ve paylaşımcılığı esas alan bir yapı oluşturduklarını belirterek şunları söyledi:
“10 yıla yaklaşan bir çalışmanın ürünü olarak, makine sektörünün büyük bölümünü kapsayan 17 derneğinin katılımıyla, tek çatı altında bütünleştiğimiz MAKFED ile kısa zamanda önemli işlere imza attık. Sektörümüzü ORGALIME’de de temsil ettiğimiz bu dönemde yayımladığımız raporlarla makine sektörünün yol haritasının oluşturulmasına katkı verdik. 20 alt sektörden kendi segmentlerinde en büyük bin 700’e yakın firmayı temsil eden üye derneklerimizin katkılarıyla federasyonumuzu daha da güçlendirdik. İmalat sanayiindeki nitelikli ara eleman ihtiyacının bilincindeyiz, sektör çalışanlarının eğitim ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla MAKFED AKADEMİ kurma çalışmalarını hızlandıracağız.”
Federasyon üye sayısı 17’ye yükseldi
Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği’nin (AIMSAD) katılımıyla MAKFED üye sayısı 17’ye yükseldi.
MAKFED Yönetim Kurulu
- Adnan Dalgakıran (MİB)
- Kutlu Karavelioğlu (POMSAD)
- Hüseyin Semerci (PAGDER)
- Mehmet Sefa Targıt (AYSAD)
- Şenol Önal (TARMAKBİR)
- Ali Eren (KBSB)
- Adil Nalbant (TEMSAD)
- Halil Tamer Öztoygar (İMDER)
- Önder Bülbüloğlu (TEVİD)
MAKFED Üyesi Dernekler
- AIMSAD (Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği)
- AKDER (Akışkan Gücü Derneği)
- AMD (Ambalaj Makinecileri Derneği)
- ARÜSDER (Araç Üstü Ekipman İmalatçıları Derneği)
- AYSAD (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği)
- BESİAD (Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneği)
- ENOSAD (Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği)
- İMDER (Türkiye İş Makinaları Distrübütörleri ve İmalatçıları Birliği Derneği)
- İSDER (İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği)
- İSKİD (İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği)
- KBSB (Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği)
- MİB (Makina İmalatçıları Birliği Derneği)
- PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği)
- POMSAD (Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği)
- TARMAKBİR (Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği Derneği)
- TEMSAD (Tekstil Makine ve Aksesuarları Sanayicileri Derneği)
- TEVİD (Elektrikli Vinç İmalatçıları Birliği Derneği)
2017 de gündem SANAYİ 4.0.DEVRİMİ. Dijital dönüşüm ile akıllı fabrikalar kuruluyor. Yenileşim Yönetimi Merkezimiz arge merkezi olan firmalara iLab.4.0. kurmaları için destek oluyor.Dijital dönüşümü gerçekleştirecek teknoparklar da geliştirilmiş özel yazılım proğramlarıyla. Şimdi dijital inovasyon stratejilerini geliştirme zamanı. Dördüncü sanayi devriminin ayak sesleri duyuluyor. Diğer 3 sanayi devrimininden haberimiz yoktu. Yenileşim mühendisleri sanayi devrimini başlatıyor her inovatif şirket de ister kobi ,ister holding olsun.
JOSEPH SCHUMPETER 1911 yılında inovasyon ile ekonomide sürekli dinamiz sağlandığını söylerken 100 yıllık bir geçmişi olan yenileşimin önemini PETER DRUCKER ” bir disiplin olarak sunulma, öğrenilme ve uygulanma özelliğine sahiptir “diyerek vurgular.
OECD ve AB nin birlikte yayınladığı OSLO klavuzu tanımında ise inovasyon ürün, süreç, pazarlama ve organizasyonel inovasyon olmak üzere 4 başlıkta sınıflandırılır.
“ÜRÜN VE SÜREÇ YENİLEŞİMİ” teknolojik inovasyon olduğundan bilimsel ve güçlü bir arge alt yapısı gerektirir.Proses inovasyonu sanayi 4.0 olarak adlandırılıyor.Alman hükümetinin 2011 yılında başlattığı Sanayi 4.0 (“Yüksek Teknoloji Stratejisi” projesi) 2013 yılında geliştirilerek bir araştırma gündemine dönüştürüldü. Federal Araştırma Bakanlığı bu projeye 120 milyon Euro tutarında fon sağladı.Projenin amacı, Alman üretim sanayisinin gelecekte rekabet gücüne sahip olmasını sağlamaktır.
TUSİAD-TUBİTAK -TTGV TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ ne yapılan başvuru 2010 yılında 200 firmayı geçmesi ve KALDER in YENİLEŞİM YÖNETİMİ kongresi Sanayicilerimizin gündeminin 1.maddesinin inovasyon olduğunu gösteriyor.TUBİTAK ın Ankara rixos otelde düzenlediği FİKİRDEN GERÇEĞE sempozyumu yenileşim kültürünün yaygınlaşması için çok önemli bir olaydı,bende inovasyon sunumu yaparak, katkıda bulundum.TÜBİTAK tarafından ‘Akıllı Üretim Sistemleri’ne Hizmet Eden Kilit ve Öncü Teknolojiler’in belirlenmesi amacıyla Nisan-Kasım 2016 tarihleri arasında bir dizi çalışma yürütülerek “Yeni Sanayi Devrimi Akıllı Üretim Sistemleri Teknoloji Yol Haritası” nihai taslağı hazırlanmıştır. Her sirket inovasyon stratejilerini belirleyerek dijital dönüşümü başlatmalıdır,kendi inovasyon kapasitesine göre.