5000’den fazla KOBİ’yi e-ticaret ile tanıştıran, Türkiye’nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısı IdeaSoft, 1 Haziran-31 Ağustos’u kapsayan yaz dönemini ekonomisini KOBİ’ler açısından analiz etti. Mağaza ve satış noktaları odağında perakende satışların önemli ölçüde düştüğü yaz mevsiminden ve son dönemdeki döviz artışından etkilenen KOBİ’lerin yüzünü İnternet üzerinden yapılan ürün satışları güldürdü. Hem fiziki mağazası olup aynı zamanda online satış yapan KOBİ’ler, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre İnternet satışlarını ortalama %28 artırdılar ve yaz mevsiminden ve döviz artışından etkilenen genel satışlarındaki kayıplarını e-ticaret ile dengelediler.
3 Ayda Yaklaşık 1000 KOBİ E-Ticarete Adım Attı
1 Haziran-31 Ağustos arasında Türkiye’de yaklaşık 1000’e yakın KOBİ’nin online satışa başladığını belirten IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara, ilgili dönemde tekstil-hazır giyim, spor ürünleri, takı, organik ve doğal ürünler, klima-soğutma üniteleri ile elektronik ürünlerin en çok tercih edildiği e-ticarette, siparişlerin yüzde 52’sinin Anadolu’dan verildiğini söyledi. Büyük illere baktığında ise %30’luk oranla en çok sipariş verilen il olan İstanbul’u, Ankara %9, İzmir %6, Bursa %3 oranıyla takip etti.
KOBİ’ler Artık Mağaza Yatırımlarını Sorguluyor, Online Yatırıma Odaklanıyor!
IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara, gerçekleştirdikleri analize ilişkin yaptığı açıklamada, perakende satışların temelini oluşturan çoğu sektörde yaz dönemselliğinin ve döviz artışlarının etkisini gördüklerini belirtti. Buna karşın e-ticareti keşfetmiş KOBİ’lerin bu durumu online satışlarda elde ettikleri gelirlerle dengelediklerine dikkat çekti. Özkara, “Türkiye ekonomisi için KOBİ’ler çok önemli… IdeaSoft’un e-ticaret altyapısı sunduğu 5000’i aşkın KOBİ üzerinde yaptığımız araştırmaya göre, hem fiziki mağazası olup aynı zamanda online satış yapan KOBİ’ler, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre İnternet satışlarını ortalama %28 artırdılar. Son 5 yıl içinde hem fiziki mağaza hem de e-ticaret sitesi sahibi olan KOBİ’lerin % 58’inin online satış gelirlerinin toplam cirolarının ortalama % 35’ini oluşturduğunu da kısa bir süre önce açıklamıştık. Gelinen noktada bu firmalar yeni fiziki mağaza-şube açmaktansa e-ticaret işlerini daha fazla nasıl büyütebileceklerine odaklanıyorlar. Aldığımız bilgiler kapsamında da fiziki mağazalarını 4-5 yıl içinde kapatıp tamamen online satışa yönelmeyi planlayan KOBİ’lerin olduğunu da görüyoruz. Zira, KOBİ’ler rekabette güçlü olmak için kira, vitrin stok maliyeti vb. maliyetlerden sıyrılarak işlerini sürdürmeyi hedefliyor” dedi.