Doğu Anadolu Bölgesinin ilk eylem planı kapsamında gerçekleştirilecek proje hem niteliği ve hem de kapsamı ile içinden bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini artıracak projeler çıkaracak.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı sponsorluğunda Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) yürütücülüğünde gerçekleştirilecek “DAP Bölgesi Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi”nin açılış toplantısı Malatya’da yapıldı.
Double Tree by Hilton Otel’de gerçekleştirilen proje açılış toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Taha Özhan, Nurettin Yaşar, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenoğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Gül, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan ile çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.
Açılış konuşmasında Proje ve TTGV hakkında bilgiler veren TTGV Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan, TTGV’nin özel girişimin rekabetçiliğinin artırılmasında AR-GE, teknoloji, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik odağında farklı araçlar ve paydaşlarla, farklı ölçeklerde faaliyetler gerçekleştirdiğini belirterek “DAP İdaresinin sorumluluk alanını kapsayan bölgede sürdürülebilir yenilik ve girişimcilik sistemi oluşturularak öncü sektörlerin geliştirilmesi ile bölgenin yaşam kalitesine ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak çalışmalar yapacağız” dedi.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir ise yaptığı konuşmada bölge hakkında bilgiler vererek bölge sanayi sektörünün önemli sorunlarının kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması ve üniversite-sanayi arasındaki işbirliğinin artırılması olduğunu belirtti.
Bölge için nitelikli, kapsamlı bir analiz çalışması
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında Projenin, içinden projeler çıkaracak önemli ve kasamlı bir analiz çalışması olduğunu belirterek “Doğu Anadolu Bölgemizde girişimcilik ve yenilikçiliğin altyapısını inceleyecek, buradaki eksiklikleri tespit edecek, bunları gidermeye yönelik bizlere önemli öneriler getirecek, yol haritası oluşturacak bir projeden bahsediyorum” dedi. Sözlerine devam eden Bakan Yılmaz “Proje DAP İdaresi tarafından ihale edildi ve TTGV de yürütücü olarak belirlendi. 14 ilimiz için bu analiz çalışmasını yapacak olan TTGV bunu yaparken TEPAV’dan ve ODTÜ Teknokent’ten de destek alarak bunu yeni modelleri uygulayarak fizibilite çalışmasını gerçekleştirecek” dedi.
Kalkınmanın temel dinamiği yenilikçilik ve girişimcilik
Yenilikçilik ve girişimciliğin artık kalkınmanın temel dinamiğini oluşturduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “Yenilikçilik kavramı bugün artık dünyada ekonomik kalkınmada çok merkezi bir yer işgal ediyor. Yenilikçilik dediğimizde yerellik önem kazanıyor. Yenilikçiliği merkezden formüle edebilirsiniz ama yeniliğin gerçekleştiği yer yereldir. Yerel aktörlerin dahil olmadığı, yerel düzeyde ilişkilerin kurulmadığı bir yenilikçilik politikasının başarılı olması mümkün değil. Bu sebeple yenilikçiliğin bir ayağı küresel düzeyde olacak ama bir ayağının da kesinlikle güçlü bir şekilde bölgesel düzeyde olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yenilikçilik farklılıkların olduğu ortamda gelişir
Bakan Yılmaz, yenilikçilik denildiğinde dar bir politikanın algılanmaması, bir bütün olarak bölgenin tüm aktörleriyle uygun bir ortam oluşturması gerektiğini belirterek, “farklılıkların bir arada yaşamasına tahammül edilmeyen bir ortamın yenilikçilik üretmesini de bekleyemeyiz. Farklılıklara ve bu farklılıkları da bir araya getirecek, farlılıklar içinde birliği oluşturacak mekanizmalara ihtiyaç var” dedi.
AR-GE Teşvik Paketi Meclis’te
Yenilikçilik ve girişimcilik olmadan araştırmanın gerçek anlamda katma değere dönüştürülemeyeceğini belirten Bakan Yılmaz “Milli Gelirin %1’inden fazlasını AR-GE’ye harcayan bir ülke durumundayız. Ancak araştırmanın katma değere dönüşmesinde en kritik unsur AR-GE harcamaları içinde özel sektörün payının artması. Gerçek katma değer için özel sektörün AR-GE harcamalarının 3’te 2 oranında olması lazım. Türkiye’de şu an AR-GE ayrılan %1’lik payın %50’si özel sektörün AR-GE harcamalarından oluşuyor. AR-GE’yi daha fazla katma değere dönüştürmek için Ar-Ge teşvik paketini de TBMM’ye göndermiş bulunuyoruz. AR-GE çalışmalarını özellikle de özel sektör tarafındaki AR-GE çalışmalarını cazip hale getirmek istiyoruz. Tüm bu gelişmelerin Türkiye’yi bilgi ve teknoloji tabanlı bir ekonomi inşa etmeye katkısı olacak” dedi.
Doğu Anadolu Bölgesinin ilk eylem planı
Türkiye olarak alt orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna terfi edildiğini aktaran Bakan Yılmaz, “şimdi hedefimiz yüksek gelir. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için sadece belirli illerin ve bölgelerin enerjisiyle bunu başaramayız. Bunu tüm illerimizin ve tüm bölgelerimizin enerjisiyle, kapasitesiyle başarabiliriz” ifadelerini kullandı. Bakan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti “DAP İdaresi koordinatörlüğünde bölge için ilk kez bir eylem planı oluşturulmuş oldu. Bu 5 yıllık eylem planı için 21 Milyar TL yatırım öngörüyoruz”.
TTGV bir marka
DAP Bölgesi Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’nin de bölgenin 5 yıllık eylem planı içinde yer aldığını belirten Bakan Yılmaz, “Projeye emek harcamış olan DAP’a teşekkür ediyorm. Projeyi yürütecek olan TTGV bir marka ve o isme yakışır şekilde bu projeyi hayata geçireceklerine yürekten inanıyorum” dedi.