Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 17,5 milyon öğrenci, karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girdi. Tatil heyecanı kimi öğrenciler için ‘zayıf karne’ nedeniyle kötü başladı. Ancak uzmanlar çocuğun kötü karnesi nedeniyle ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.
Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Pınar Yurtbaşı’na göre öncelikle aile, ‘okulu seçerken çocuğumuzun mu yoksa okulun ve öğretmenin özelliklerini mi seçtik’ diye kendini sorgulamalı. Ebeveynler ayrıca kötü karne nedeniyle çocukta ‘öğrenme, algılama güçlüğü, mutsuzluk, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği bozukluğu’ gibi rahatsızlıkların olabileceğini göz önünde bulundurarak hareket etmeli” dedi.
ANİ TEPKİDEN KAÇININ
Doç. Dr. Pınar Yurtbaşı karnenin kimi çocuk ve ailesi için “gurur ve ödül” aracı kimi içinse “sıkıntı, kaygı ve hüzün” kaynağı olabildiğini ifade etti. “Aile için çocuğun karne durumu sürpriz olmamalı ve çocuklarına ani tepkiler vermemelidir. Çünkü ilgili bir anne-babanın karneye pek ihtiyacı yoktur, zaten karnede olup bitenlerden haberi vardır“’ diyen Yurtbaşı, “Aile için çocuğun karne durumu sürpriz olmamalı ve çocuklarına ani tepkiler vermemelidirler. Karnesinde düşük ya da zayıf notu bulunan çocuklarla ilgili ailelerin yargılayıcı ve suçlayıcı olmaması gerekir“ şeklinde konuştu.
4 AYRI RAHATSIZLIĞA DİKKAT
Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Yurtbaşı’na göre zayıf bulunan bir karne karşısında “sorun ne olabilir?” diye ilk önce anne-baba olarak kendini sorgulamalı. Yine Yurtbaşı’na göre anne baba tarafından “Acaba çocuğumuzun öğrenme, algılama güçlüğü, mutsuzluk, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği bozukluğu var mı, gözden kaçırılmış olabilir mi?” ihtimalleri mutlaka akla getirilmeli. Ailelerin, karnesinde zayıf bulunan çocuklarını başkalarıyla karşılaştırmaması gerektiğini ifade eden Yurtbaşı, “Çocuklar ‘tembel, başarısız, yetersiz’ gibi sıfatlarla nitelendirilmemeli, “senden ümidim yok” gibi betimlemelerden uzak durulmalı’ uyarısında bulundu. Anne – baba ‘çocuğun okulunu seçerken onun özelliklerini, yeterliliklerini mi yoksa daha iyi gelecek sağlayacağını düşündüğümüz eğitim sistemini, okulu, öğretmeni mi seçtik?’ diye sormalı?