Atılım Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği “Türkiye’de Üniversite Eğitimine Bakış ve Beklentilerin Ölçümlenmesi Araştırması”, üniversite adayları, öğrencileri ve mezunları ile aday ailelerinin ve işverenlerin üniversite eğitimine ve sınav sistemine bakışı ile ilgili çarpıcı sonuçları ortaya koydu.
Atılım Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği, üniversite eğitiminin nasıl algılandığı ve beklentilerin ne yönde olduğunu ortaya koyan “Türkiye’de Üniversite Eğitimine Bakış ve Beklentilerin Ölçümlenmesi Araştırması” yayınlandı.
Sürecini AVD Araştırma’nın yürüttüğü ve 3000 kişinin katıldığı araştırmaya göre gençlerin üniversite eğitiminden beklentileri; öncelik sırasıyla bir meslek ve iş sahibi olmak, iyi bir gelecek sağlamak, yaşam standardını yükseltmek ve ekonomik özgürlüğünü kazanmak olarak öne çıkıyor.
Üniversite adayları ve aday aileleri, halen bir üniversitede öğrenim görmekte olan öğrenciler, üniversite mezunları ve işverenler olarak beş ayrı grupla yüz yüze yapılan görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada, hem üniversite adayları hem de veliler tarafından en çok tercih edilen eğitim alanı ise Hukuk oldu. Üniversite adayları ile aday ailelerinin hemfikir olduğu diğer nokta ise üniversiteden öncelikli beklentinin iyi bir eğitim olarak ifade edilmesi. Üniversite öğrencileri ise iyi bir eğitim kadar sosyal hayata katkıyı öncelikli beklentileri arasına katıyor.
Her 4 öğrenciden 1’ine göre üniversite eğitimi öğrenciyi hayata hazırlamıyor
Araştırmadan elde edilen verilere göre, üniversite adayları ve aday aileleri, üniversitenin öncelikli amacının meslek kazandırmak olduğunu düşünüyor. Bir diğer sonuç ise, üniversitede hangi bölümde okunacağına en yüksek oranda, adayın kendisinin karar veriyor olması. Araştırmaya göre, halen bir üniversitede okumakta olan her 4 öğrenciden 1’i, bulunduğu üniversitenin ve okuduğu bölümün beklentilerini karşılamadığı ve hayata hazırlamadığını düşünüyor. Ayrıca, hem üniversite öğrencileri hem de üniversite adaylarına göre üniversite eğitiminden beklentiler arasında “saygınlık elde etme” önceliğini yitirmiş bulunuyor.
Şirketler, yeni mezunları yeterli bulmuyor
Araştırmanın bir başka grubunu oluşturan işverenler ile yapılan görüşmelerden elde edilen verilere göre, işverenlerin yüzde 42’si, yeni mezunların üniversitede aldığı mesleki eğitimi yeterli bulmuyor. Ayrıca işverenler; üniversite adaylarının, öğrencilerinin ve velilerin aksine, üniversite eğitiminin öncelikli amacının felsefi ve bilimsel anlamda kişinin kendini geliştirebileceği bir ortam yaratmak olduğunu düşünüyor.
Araştırmadan elde edilen verileri yorumlayan Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, bir süredir üniversitelerin dönüşümüne kafa yorduklarını, var olan dönüşümü ve talepleri göz önüne alarak hangi mesleği seçerlerse seçsinler, öğrencilere kendi bakış açılarını kazanıp geliştirebilecekleri ortamı sunabilme yönünde bir çaba içinde olduklarını söyledi.
Prof. Dr. Özgenoğlu, artık hangi meslek seçilirse seçilsin, o mesleğin dünyanın gelişimine paralel olarak ve aynı hızla değiştiğini, henüz eğitim devam ederken bile kimi mesleklerin ve sektörlerin değişime uğrayabildiklerini belirterek, “Bu nedenle üniversitenin bir misyonu da, mesleki ve teknik eğitimi vermenin yanı sıra öğrencilerin kendilerini uzmanlaştırabilecekleri ve yetiştirebilecekleri alanlarda sürekli bir eğitim ortamına sahip olabilmelerini sağlamaktır ve biz de tam da bu yönde bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz” dedi.